prostozboiska.pl
prostozboiska.pl

Pad Thai według prostozboiska.pl

Pad Thai według prostozboiska.pl

Jak już wspominałam wcześniej nie jestem Mistrzynią Kuchni i lubię sprawdzone proporcje. Jak w matematyce. Jeśli już je odnajdę to danie jest super. Więc podaję Wam moje proporcje do Pad Thai według prostozboiska.pl:

1 duża pierś z kurczaka

2 duże szalotki

2 ząbki czosnku

2 jajka

3 łyżki Sos ostrygowy

2 łyżki Sos sojowy

1 łyżka Sos rybny

1 łyżeczka Sos Sriracha

2 łyżki Cukier brązowy

pół Limonki

Po kolei:

Sos:

Przygotuj sos:

Pad Thai

3 łyżki sos ostrygowy +2 łyżki sos sojowy + 1 łyżka sos rybny + 2 łyżki cukier brązowy + 1 łyżeczka ostrego sosu Sriracha (jeżeli lubisz ostrzejsze dania to możesz dać więcej) + pół limonki

Kurczak:

Usmaż kurczaka na dużym ogniu. Ważne żeby się nie dusił tylko smażył.

Pierś z kurczaka krój w płatki. Najlepiej przekrój wzdłuż na pół pojedynczą pierś z kurczaka i pod kątem krój w plasterki.

Gdy już usmażysz kurczaka (bez żadnych przypraw) przełuż go do miski.

Makaron:

Pół paczki makaronu ryżowego noodles (takie grubsze paski jak tagiatelle tylko ryżowe).

Zagotuj wodę (do wrzenia). Wyłącz ogień i wrzuć makaron ryżowy na 4 minuty. Odcedź.

Cebula i czosnek:

Na tą samą patelnię, na której smażyłeś kurczaka wrzuć pokrojony czosnek i szalotkę.

Jajecznica:

Na osobnej patelni usmaż ściętą jajecznicę z 2 jajek.

Łączymy:

Do usmażonego czosnku i szalotki dodaj makaron i sos. Starannie mieszaj.

Dodaj ściętą jajecznicę oraz kurczaka.

Dodatki:

W mojej wersji Pad Thai używam pistacji zamiast orzechów nerkowca. Więc kroimy na drobne kawałki pistacje.

Przekładamy danie z patelni na talerz, posypujemy pistacjami i kładziemy ćwiartkę limonki (którą wyciskamy na makaron przed konsumpcją).

Smacznego.