Co jedzą hiszpańscy młodzi piłkarze w przerwie treningowej podczas upalnych dni? Arbuzy i melony. Przyjrzyjmy się bliżej tym owocom. W prostocie zawsze tkwi jakiś sekret.
Arbuz.
W ponad 90 procentach składa się z wody. Jest bogaty w przeciwutleniacze, które jak wiadomo spowalniają proces starzenia. Posiada również aminokwas o nazwie cytrulina wspomagający pracę serca oraz przyspieszający proces regeneracji mięśni u sportowców. Cytrulina zawarta w arbuzie pozwala na bardziej intensywny trening, wspomaga regenerację mięśni oraz poprawia wytrzymałość siłową. Substancje zawarte w arbuzie przyczyniają się również do neutralizowania i usuwania z organizmu amoniaku odpowiedzialnego za powstawanie zakwasów.
Melon.
W 90 procentach składa się z wody. Bogaty jest w witaminy A, B1, B2, B6, B12, C , D, E, P oraz składniki mineralne – potas, żelazo, magnez, jod, wapń, fosfor. Substancje zawarte w melonie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego co przekłada się na poprawę nastroju i koncentracji.