FIFA World Cup 2018 – postanowiłam odkryć siłę zespołów, z którymi zmierzy się Polska Reprezentacja. Siła ta mierzona będzie koktajlami, smothie czy shakami pochodzącymi z poszczególnych krajów, z którymi zagra Polska 🙂
Trzecim i zarazem ostatnim krajem, którego siłę odkrywam jest Japonia.
W Japonii ważną rolę odgrywa zielona herbata. Popularną herbatą, którą w prosty sposób można dodawać do przyrządzanych koktajli jest Matcha czyli zielona herbata w proszku (sproszkowane całe liście zielonej herbaty). Zielona herbata ma wiele zdrowotnych właściwości między innymi dlatego, że zawiera dużo chlorofilu, który bogaty jest w antyoksydanty. Pamiętajmy jednak by nie przesadzać z konsumpcją zielonej herbaty. Umiar wskazany jak we wszystkim 🙂
Poniżej znajdziecie dwa przepisy na Japońskie zielone smothies, których podstawę stanowi właśnie Matcha. W przeciwieństwie do poprzednich krajów (Senegal, Kolumbia) w poniższych przepisach znajdziecie więcej warzyw niż owoców.
Awokado Matcha Smothie
1 awokado;
1 szklanka liści szpinaku;
1 ogórek;
½ szklanki liści mięty;
1 jabłko;
2 łyżki jogurtu typu greckiego;
2 łyżki herbaty Matcha;
1 szklanka wody + garść kostek lodu.
Melon Matcha Smothie
2 szklanki obranego ze skórki i pokrojonego melona;
1 duże jabłko;
¼ szklanki soku z mandarynek;
½ łyżeczki sproszkowanego imbiru;
2 czubate łyżeczki herbaty Matcha;
1 szklanka kruszonego lodu.
W obu przypadkach wszystko miksujemy i gotowe. Smacznego.