prostozboiska.pl
prostozboiska.pl

Odkryjmy siłę Kolumbii – Kolumbijski Salpicon, Batido de Papaya czy może Lulada?

FIFA World Cup 2018 – postanowiłam odkryć siłę zespołów, z którymi zmierzy się Polska Reprezentacja. Siła ta mierzona będzie koktajlami, smothies czy shakami pochodzącymi z poszczególnych krajów, z którymi zagra Polska 🙂 

Drugi kraj, którego siłę odkrywamy to Kolumbia.

Kolumbia to kraj obfitujący w różnorodne egzotyczne owoce: Borojo, Guanabana, Feijoa, Lulo, Maracuya, Pithaya, Uchuvas, Zapote to nazwy niektórych z nich. W związku z dużą dostępnością owoców Kolumbijczycy przyrządzają pyszne owocowe smothies oraz inne napoje bazujące na owocach.

Kolumbijski Salpicon

Salpicon to świeży napój przyrządzany z kawałków arbuza, papai, truskawek, pomarańczy, bananów, z kolumbijskim napojem gazowanym o nazwie Columbiana (ma smak podobny do truskawkowego napoju gazowanego). Salpicon to połączenie smothie i kawałków owoców nie większych niż 1 cm każdy. Owoce używane do zrobienia Salpicon muszą być dojrzałe i miękkie. Jak go zrobić:

1 ½ szklanki pokrojonego arbuza;

1 ½ szklanki pokrojonych jabłek;

1 ½ szklanki pokrojonych truskawek,

1 ½ szklanki pokrojonych bananów,

1 ½ szklanki pokrojonych owoców papai;

1 ½ szklanki pokrojonych pomarańczy;

1 ½ szklanki pokrojonego świeżego ananasa;

1 ½ szklanki pokrojonych winogron;

1 ½ szklanki pokrojonych owoców kiwi;

6 ½ szklanki napoju gazownego o smaku truskawkowym bądź pomarańczowym, może również być sok arbuzowy.

Wszystkie owoce obieramy ze skórki i kroimy na równej wielkości kawałki. Jak widzicie można spróbować stworzyć własną wersję. Salpicon spożywamy w taki sposób, że najpierw jemy owoce łyżeczką a na końcu wypijamy pozostały płyn.

Batido de Papaya

Batido to kolumbijska nazwa smothie. Poniżej przepis na smothie z papai:

2 szklanki świeżej papai pokrojonej na kawałki;

3 szklanki mleka;

cukier do smaku;

1 szklanka kruszonego lodu.

Wszystko miksujemy blenderem i gotowe.

Limonada de coco

Puszka mleka kokosowego;

1/3 szklanki soku z limonki;

4 łyżki cukru;

1 ½ szklanki kruszonego lodu

Lulada

6 owoców Lulo obranych i pokrojonych;

3 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z cytryny;

5 szklanek wody;

3 szklanki kruszonego lodu;

cukier do smaku

Smacznego! ¡Buen Provecho!