Z cyklu ZANIEMÓWISZ:
Składniki:
ryba (np. filet z dorsza)
warzywa do grillowania (cebula, papryka czerwona/zielona, cukinia)
szpinak – świeży
śmietanka 12%
czosnek
masło
oliwa
sól/pieprz
Rybę warto wcześniej wyjąć z lodówki i przyprawić solą i pieprzem.
Następnie, przygotuj warzywa do grillowania. Pokrój cebulę i paprykę w grubą kostkę. Cukinię przekrój wzdłuż na pół, a następnie w półksiężyce.
Szpinak. Zazwyczaj produkt jest już umyty, więc jeden problem mamy z głowy. Rozpuść na patelni łyżkę masła, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę – chwilę podsmaż na małym ogniu. Dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem (dobrze sprawdzi się szczypta gałki muszkatołowej) Na początku będzie się wydawać, że jest jego dużo, ale po chwili straci swoją objętość. Mieszaj wszystko na patelni, a na końcu wlej około 50 ml śmietanki. Konsystencja szpinaku ma być zwarta – nie płynna. Odstaw na bok. Przed podaniem delikatnie podgrzej.
Smażymy/grillujemy warzywa. Na dużej patelni (najlepiej grillowej) rozgrzej oliwę. W pierwszej kolejności wrzucamy cebulę, jak złapie kolor dodajemy pozostałe warzywa. Doprawiamy solą/pieprzem. Smażymy, aż delikatnie zmiękną i złapią kolor.
Smażymy rybę. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i dodaj dwie łyżki masła. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku (dzięki niemu tłuszcz na patelni będzie miał dodatkowy aromat, który przejdzie do ryby). Jeżeli ryba ma skórę, smażenie rozpoczynamy właśnie od tej strony. Smażymy na średnim ogniu (żeby nie przypalić masła), 2 – 3 min z każdej strony. Ryba powinna złapać kolor, ale pamiętaj żeby jej nie przesuszyć na patelni.
*warzywa grillowane/smażone możesz spokojnie zastąpić warzywami na parze
przepis przygotował dla Was Grzegorz Zaniewicz – pasjonat gotowania 🙂
Dziękuję Grzegorzu 🙂