Z cyklu ZANIEMÓWISZ: Kurczak pieczony w całości – cytryna/czosnek/tymianek.
Składniki:
Kurczak
Masło
Cytryna
Czosnek
Tymianek świeży (ew. suszony)
Przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czubryca zielona.
Kurczak pieczony w całości to doskonałe danie dla całej rodziny. Masło z dodatkami, powoduje, że pieczony kurczak nie jest wysuszony, a przyprawy przenikają głęboko w mięso.
Masło czosnkowe
Masło (pół kostki) w temperaturze pokojowej przekładamy do miski. Przeciskamy trzy-cztery ząbki czosnku. Cytrynę, parzymy wrzątkiem. Ścieramy na tarce, tylko żółtą skórę i dodajemy do masła. Garść świeżego tymianku (lub szczyptę suszonego) drobno siekamy i również dodajemy do masła. Mieszamy.
Kurczak
Kurczaka wcześniej wyjmujemy z lodówki. Wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha. Delikatnie podnosimy skórę kurczaka w okolicach piersi oraz ud. W powstałe „kieszonki” wkładamy przygotowane wcześniej masło. Jak masło już będzie pod skórą, delikatnie rozprowadzamy w dostępne zakamarki masując kurczaka po skórze. Z zewnątrz nacieramy przyprawami. Środek kurczaka przyprawiamy oraz wkładamy otartą i ponakłuwaną cytrynę. Można też wzbogacić środek o gałązki tymianku lub/i rozmarynu. Przed pieczeniem polewamy delikatnie oliwą (z drugiego tłoczenia). Kurczaka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, najlepiej w brytfance z kratką. Czas pieczenia uzależniony jest od wagi kurczaka. Przyjmuje się 1 kg=1 godz, 1.5 kg = 1.5 godz.
Dodatki
– sałata z winegretem
– pieczone młode ziemniaki
– kukurydza
– pieczarki smażone na maśle (dla Rodziców) 🙂